Kreirano: Petak, 21 Studeni 2014 08:04

U Lasinji je dana 14. studenoga 2014. g. izvršena predaja Potvrde o razminiranosti cijelog prostora općine Lasinja.

Ovoj svečanosti prisustvovali su ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, župan Karlovačke županije Ivan Vučić i načelnik općine Lasinja Željko Prigorac.

                     

 

                           

 

Devetnaest godina je prošlo od našeg povratka u okupiranu Lasinju, zatečeno stanje po povratku u Lasinju su spaljena sela, porušene kuće i minirano područje, takva slika stvarala je očaj, tugu i nevjericu. Volja i velika želja za povratkom na svoja ognjišta bila je velika, unatoč zatečenom stanju nije nas obeshrabrila ni uplašila. Već u kolovozu 1995. godine počelo je i prvo razminiranje kod porušenog mosta na rijeci Kupi. Tada je počeo povratak života u Lasinju i cijeli ovaj kraj te uspostava skelskog prelaza na rijeci Kupi kod Jamničke kiselice. Devetnaest godina je dug period života, a pogotovo kada živite u okruženju sa minama, velika je to nelagoda i strah, ali sada sam jako radostan i sretan što smo dobili certifikat i potvrdu o razminiranosti općine. Lasinja je od danas općina bez mina, a to će puno značiti za razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma na ovom području.

   Ovim putem se zahvaljujem svim sudionicima u projektu razminiravanja općine Lasinja: Hrvatskom centru za razminiranje, Karlovačkoj županija i svim donatorima koji su prepoznali značaj problema mina.

                                                             OPĆINSKI NAČELNIK                                                                Željko Prigorac