lasinja grb2

Općina Lasinja

Općina Lasinja osnovana je 1992. godine, u sastavu Sisačko-moslavačke županije, s privremenim sjedištem u Zagrebu, a konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća održana je u progonstvu, 02.lipnja 1993. godine. Zakonom o područjima županija, gradova i općina u RH („NN“ br.10/97) pripala je Karlovačkoj županiji, u čijem sastavu je i danas.

U općini se svečano obilježava 13. lipanj kao Dan općine. Zaštitnik općine Lasinja je sveti Antun Padovanski.

Općina Lasinja smještena je u sjeveroistočnom dijelu Karlovačke županije, na desnoj obali rijeke Kupe, udaljena je svega tridesetak km od Zagreba. Površinom od 82 km2 (2,3 % površine županije) obuhvaća 8 naselja (Banski Kovačevac, Crna Draga, Desni Štefanki, Desno Sredičko, Lasinja, Novo Selo Lasinjsko, Prkos Lasinjski, Sjeničak Lasinjski) u kojima živi 1322 stanovnika (1,18 % stanovništva županije) u 527 kućanstava, prosječan broj članova kućanstva iznosi 2,5 ( podaci popisa stanovništva iz 2021. godine)

Površinom od 82 km2 (2,3 % površine županije) obuhvaća 8 naselja (Banski Kovačevac, Crna Draga, Desni Štefanki, Desno Sredičko, Lasinja, Novo Selo Lasinjsko, Prkos Lasinjski, Sjeničak Lasinjski) u kojima živi 1322 stanovnika (1,18 % stanovništva županije) u 527 kućanstava, prosječan broj članova kućanstva iznosi 2,5 ( podaci popisa stanovništva iz 2021. godine)

Naselje Lasinja

Naselje Lasinja kao općinsko sjedište, ujedno je sjedište i ostalih službi i ustanova koje djeluju na području općine: lokalna uprava i samouprava, osnovna škola, zdravstvena ustanova, vjerske ustanove, razne udruge građana.

visual

Događanja 1991. godine nisu mimoišla ni Lasinju. Dana 06. listopada 1991. godine Lasinju i ostala naselja okupirao je agresor. Silinom oružja pučanstvo je prognano sa svojih vjekovnih ognjišta, spasivši samo gole živote. Okupator je, prethodno opljačkavši sva dobra, čitav kraj pretvorio u ruševine.

No, nije mogao uništiti želju za povratkom, čije ispunjenje je omogućeno akcijom „Oluja“. Sloboda je ipak imala previsoku cijenu, platili su je svojim životima 21 branitelj i isto toliko civila. Njima u spomen izgrađeno je Spomen-obilježje, na ruševinama župne crkve, u centru Lasinje. 

U ratnim razaranjima na području općine više od 50% obiteljskih kuća potpuno je razrušeno, dok je 30 % pretrpjelo oštećenja V. kategorije ( ostali su samo zidovi, bez krovišta i stolarije). U skladu sa Zakonom o obnovi, Republika Hrvatska organizirala je i provela obnovu i opremanje obiteljskih kuća, koja je financirana sredstvima državnog proračuna.