Kreirano: Četvrtak, 09 Travanj 2020 13:07

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 01.04.2020. donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj kojom se propusnice izdaju kroz sustav e-Propusnice.

 

Propusnice za ulazak i izlazak iz područja prebivališta ili stalnog boravišta putem sustava e-Propusnice izdaju:
-         odgovorne osobe u pravnoj osobi (trgovačka društva, obrti,…)
-         izabrani liječnik obiteljske medicine (za bolesnika i pratnju) odnosno ginekolozi za trudnice i pratnju
-         nadležni stožer civilne zaštite (u našem slučaju Stožer civilne zaštite Općine Lasinja)
Propusnice se izdaju na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se propusnice izdaju.
Sve pravne i fizičke osobe (poslodavci, stožeri civilne zaštite, liječnici obiteljske medicine) koje su izdale propusnice, dužne su najkasnije do 5. travnja 2020. sve izdane propusnice zamijeniti e-Propusnicama.
Stožer civilne zaštite Općine Lasinja će propusnice koje je izdao svojim sugrađanima prije stupanja na snagu nove Odluke, a s rokom važenja nakon 5. travnja 2020. godine, zamijeniti e-Propusnicama.
Poslodavci i izabrani liječnici obiteljske medicine također su dužni izdati nove e-Propusnice koje će zamijeniti ranije izdane.
Od 6. travnja 2020. napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka moguće je samo s e-Propusnicama.
Molimo građane da sve informacije vezane za izdavanje e-propusnica potraže na  https://epropusnice.gov.hr/  ili na službenim stranicama Ministarstva uprave.
 
U samo IZNIMNIM situacijama, a koje obuhvaćaju ISKLJUČIVO korisnike koji nemaju pristup elektroničkim sredstvima komunikacije, Stožer civilne zaštite Općine Lasinja će u sustavu e-propusnice umjesto njih upisati podatke i izdati e-propusnicu.
Mole se građani Općine Lasinja koji nemaju uvjete za ulazak u sustav e-propusnice da se što hitnije obrate svojoj poslovnoj banci ili poslovnice FINA-e radi ishođenja vjerodajnica za pristup u sustav e-propusnice.
Pitanja upućena Stožeru civilne zaštite Općine Lasinja vezano za izdavanje propusnica možete postaviti na telefone 047/884-010 ; 098/535-235; 098/9865-848 .
 
Napominjemo da stožer civilne zaštite nije nadležan za tehničku podršku glede funkcioniranja sustava e-propusnice te molimo sve korisnike sustava da se obrate na korisnički sustav podrške, i to:
• e-pošta: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h)
• e-pošta za poslodavce: epropusniceposlodavci@uprava.gov.hr (0-24 h)
• e-pošta za liječnike: epropusnicezdravstvo@uprava.gov.hr (0-24 h)
• Telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati)
 
Izdavanje e-propusnica za OPG:
E-propusnice za potrebe OPG-ova izdaje isključivo Ministarstvo poljoprivrede, a zahtjev se podnosi putem linka koji je objavljen na web stranici Ministarstva poljoprivrede.
Prilikom podnošenja zahtjeva obavezno je navesti razlog zbog kojeg se traži te navesti lokaciju putovanja i razdoblje za koje se traži, a koje ne može biti duže od 14 dana.
Ako se traži izdavanje e-Propusnica za članove OPG-a, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50% članova OPG-a. 
Ako se traži izdavanje e-Propusnice za samoopskrbna poljoprivredna domaćinstva zahtjev se može podnijeti za nositelja i maksimalno još jednog člana domaćinstva, koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj.
Ako OPG traži izdavanje e-Propusnice za sezonske radnike, zahtjev podnosi nositelj OPG-a.
Zahtjev za izdavanje e-propusnice za nužne poljoprivredne radove, osobe koje moraju obaviti nužne poljoprivredne radove podnose nadležnom stožeru civilne zaštite.
 
Ovim putem podsjećamo građane Općine Lasinja:
• da se za npr. nabavku potrepština, odlazak u banku izvan mjesta prebivališta, izdaje isključivo jednodnevna propusnica (potrebno je minimalno 1 dan prije podnijeti zahtjev) – preporuka -  zahtjev se može podnijeti samo jednom tjedno
• ukoliko se zahtjev za propusnice podnosi u svrhu pružanja skrbi za starije i nemoćne, u napomenu je potrebno upisati sve podatke o osobi/osobama o kojima se skrbi. (Stožer ima pravo zatražiti dodatnu dokumentaciju kojom se opravdava osnovanost zahtjeva te svaki slučaj procjenjuje uzimajući u obzir okolnosti svakog pojedinog zahtjeva.)
• također u rubrici napomena u sustavu e-propusnice, preporuka je da se upiše relacija putovanja te odredišno mjesto, kao i kontakt broj podnositelja zahtjeva
• radno vrijeme stožera za izdavanje e-propusnica; radni dan 7-15 h
• za iznimne i hitne situacije tijekom vikenda (npr. sahrana člana uže obitelji i dr.) za izdavanje e-propusnica potrebno je kontaktirati dežurni broj Stožera civilne zaštite Općine Lasinja 098/535-235
 
Tijekom blagdana e-propusnice će se izdavati prema sljedećem rasporedu:
- petak 10.travnja 2020. godine - od 7 - 12 sati
- subota 11. travnja, nedjelja 12. travnja i ponedjeljak 13. travnja - propusnice se neće izdavati, osim za HITNE slučajeve, na broj   098 535 235
- utorak 14. travnja i nadalje - u redovnom radnom vremenu od 7-15 sati